Savolaisia surautuksia moottoripyörillä - Random adventures on motorcycles

2020 Surautukset

Vaikolle…yritys

Eilen Jaakon kanssa sovittiin että tänään ajeltaisiin, mikäli Jaakon käsi olisi kunnossa, vähän pidempi surautus ilman teknisempiä osuuksia. Suunnaksi sovittiin Vaikkojoen makkarasärkkä jossa olisi hyvä lounastaa retkimuonien merkeissä.

Käsi oli aamulla kunnossa joten sovittiin että liikkeelle lähdettäisiin pian klo 10 jälkeen. Vähän ennen kymmentä Jaakko soitti Samille ja kertoi että Gessu on kaatunut tallissa ja hän ei sitä saa ylös käsi kipeänä. Sami lupasi tulla apuun ja siitä sitten lähdettäisiin saman tien liikkeelle.

Gessu oli kaatunut kun kipeällä kädellä ei kärsinyt vetää mopoa keskituelle ja siten Jaakko oli laittanut sivutuen alle koroketta saadakseen mopon vaakasuoraan öljyn määrän tarkistusta varten. Sivulaukkuja pakatessa se oli sitten siitä pyllähtänyt. Etu pleksi meni samalla rikki ja sivulta joku pieni suojamuovi. Kun sitten mopo nostettiin ylös, huomattiin että etujarrun letku vuotaa nestettä jarrunestesäilön juuresta. Syynä oli onneksi vain kaatumisessa löysälle kääntynyt liitin, kiristyksen jälkeen se oli kunnossa.

Jaakko oli aamun hässäkän jäljiltä melko turhautunut mutta fiilis alkoi parantua heti kun päästiin liikkeelle. Lossilla jo huomattiin että keli on upea ja matkaa tehtiin sorateitä pitkin melko tutuilla (varsinkin Samille) teillä Tuusniemelle jossa tankattiin.

Huoltoasemalta saatiin myös Jaakolle kertakäyttöhaarukka, aamun hässäkässä kotiin unohtuneen tilalle.

Pienen asvalttiosuuden jälkeen tultiin soratietä Kaavinkosken yli ja jatkettiin mukavan mutkaisella tiellä Sami edellä ja Jaakko perässä. Yhden nyppylän yli oikealle kääntyvän mutkan jälkeen eteen tuli tiukasti jyrkkään alamäkeen vasemmalle kääntyvä mutka joka jotenkin säikäytti Samia mutta ei kuitenkaan aiheuttanut hitaassa vauhdissa mitään ongelmia. Takaa tulevan Jaakon osalta tilanne oli toinen vaikka vauhtia ei ollut hänelläkään. Kypäräpuhelimesta kuuluui ensin karjaisu, sitten toinen ja sitten tuli hiljaista. Sami näki peilistä että jotain meni takana mutkasta ojaan ja kääntyi heti takaisin tarkistamaan tilanteen.

Sitten Jaakko jo pyysikin kypäräpuhelimessa apua! Mies oli ojassa selällään parin metrin päässä moposta joka oli ylempänä ojassa ”katollaan”. Mies oli onneksi kunnossa vaikkakin hieman sokissa ja kroppa iskun saaneena. Tolpilleen päästyä otettiin tietysti kuva ennenkuin alettiin selvittämään mopon kuntoa 🙂

Pikaisella vilkaisulla mopo näytti olevan kunnossa mutta melko hankalasti nostettavissa ylös kun Jaakon käsi ei ollut täydessä iskussa. Onneksi paikalle tuli mieskolmikko pakettiautolla ja heidän kanssaan Gessu nousi ojasta helposti. Se talutettiin tien sivuun risteykseen ja jossa kiiteltiin auttajia ennenkuin alettiin tarkemmin tutkia mopoa. Tanko oli vääntynyt mutta muuten kaikki vaikutti olevan kunnossa kun vain sorat, heinät ja muta rapsuteltiin pois kyydistä. Vahvaa tekoa tuo Gessu!

Kävimme myös tutkimassa ulosajokohtaa ja näytti siltä että jostain syystä Jaakko oli ajautunut mutkan ulkoreunaan irtosoralle ja siitä sitten perä luisuun jolloin myös moottorinsuojarauta oli ryykännyt tiehen. Tästä kun sitten sai mopon ohjattua tielle, pito ilmeisesti palasi takarenkaaseen ja pyörä syöksähti toiselle kyljelleen ojaan ja mies pomppasi pyörän yli edemmäs ojaan.

Vähitellen Jaakon olemus alkoi vaikuttaa sellaiselta että Sami uskalsi päästää hänet ajamaan ja päätimme ajaa pari kilometriä takaisinpäin Kaavinkoskelle pitämään lounastaukoa. Se olikin upea paikka ja siinä kelpasi retkimuonat valmistaa vaikka Jaakon retkikeittimen polttoaine olikin jäänyt aamulla kyydistä.

Lounastaessa päiviteltiin tapahtunutta ja todettiin että onni onnettomuudessa ettei kuskille sattunut juuri säikähdystä kummempaa, mopon kyllä saisi korjattua.

Päivän ajelua emme luonnollisestikaan tuon jälkeen halunneet jatkaa vaan päätimme palata asvalttitietä pitkin suorinta tietä kotiin. Paluumatka menikin joutuisasti joskin vähän mietteliäissä merkeissä.

Joskus näitä vaan sattuu, onneksi olimme varovaisia ja pidimme vauhdin aisoissa joten mitään vakavaa ei päässyt käymään. Onnettomuuteen asti hieno surautus hyvässä kelissä ja kyllä kokonaisuudesta jäi kiitollinen mieli että ollaan kunnossa!

Videokooste päivän ajelusta.

Leave a Reply