Savolaisia surautuksia moottoripyörillä - Random adventures on motorcycles

2017 Surautukset

Mikan kauden avaus

Vihdoin pitkän odotuksen jälkeen Mika pääsi avaamaan kauden. Onhan tuossa talvella tullut toki ajettua crossipyörällä, mutta ei se ihan korvaa oikeaa moottoripyörää.

Talven ajan pyörä on seisonut autokatoksessa ja akku on ollut sisällä latauksessa. Akun kiinnityksen jälkeen oli käynnistyksen aika. Konehan lähti tietysti ekalla kerralla käyntiin, mitään muutahan ei voi olettaa. Pikkuisen sitä piti hankuuttaa sydäntä raastaen, mutta ei pahasti. Aluksia savu oli aika sakeaa ja käry melkoinen, mutta sitten päästöt tasaantuivat. Koneen lämmettyä alkoi tuttu bokserin jympytys, joka sai kyllä kaksitahti tirinän jälkeen hymyn korviin. Olipa mukava päästä taas asiaan.

Vaikka piha oli vielä täysin jäässä, niin tiet olivat sulia. Joten eikun vaan varusteiden laittoon ja valmistautumaan koeajolle. Kylläpä se pyörän paino tuntui raskaalle, kun on koko talven pikku mopoa käsitellyt. Myöskään jalkatappien paikat ja istualtaankin tuntuma oli selvästi erilainen. Vähän aikaa siihen piti katoksessa totutella, ennen kuin uskalsi liikenteeseen.

Pihasta selvittiin helposti ja niin päästiin koeajon makuun. Ajotuntuma alkoi varsin nopeasti löytymään ja tuntumaan tutulle. Ja muhkeahko vääntö heti alkukierroksilla alkoi hymyilyttää. Muutaman pikkulenkin jälkeen keula täytyi tietysti suunnata kohti moottoritietä. Siellä konetta pääsi vähän enemmän avaamaan ja kyllä se teho sekä vääntö on ihmeellinen asia, alkukaudesta sitä tuntuu taas olevan riittävästi. Eiköhän se siitä sitten laannu ja laimene loppukautta kohti. Paikallaan on tällä hetkellä miedompi virityslastu, mutta pientä jälkipolttoa oli motarilla havaittavissa. Näin ekoilla ajoilla täytyy konetta tarkkaan kuulostella, ei myöskään korvatulpat ole paikallaan. Kyllähän sen koneen kuulikin: aikamoinen mökäpönttö;)

Kun lähdin liikenteeseen keli oli hyvä, mutta matkan varrella alkoi satamaan jäitä. Jäät sattuivat iskeytyessään takin ja housujen läpi suoraan nahkaan. Ei se juurikaan haitannut, mutta muutamassa minuutissa tiet olivat muutaman sentin jääraekerroksen peitossa. Jäärakeet eivät ole mikään pitävin alusta ja kun alla on 260kg mopedi, niin hallittavuuskin on jotain muuta mihin talvikautena on tottunut. Tilanteesta kuitenkin selvittiin ja koeajo saatiin turvallisesti päätökseen.

Näin on sitten kausi avattu ja nyt vaan pitäisi vielä ihan vähän malttaa, että pääsee enemmän ajamaan. Alla on jo valmiina karkeammat renkaat, joten kun vaan vielä vähän sulaa päästään testaamaan oikein kunnolla. Samalla kun keli vielä vähän lämpenee on tehtävänä kausihuolto.

 

 

 

Leave a Reply