Savolaisia surautuksia moottoripyörillä - Random adventures on motorcycles

2020 Surautukset

Kauden 2020 eka surautus

Jos ei ollut kunnollista talvea niin myöskään kevät ei ole oikein ollut tavanomainen. Siitä johtuen Samin kauden ensimmäinen kunnollinen surautus tapahtui vasta näin huhtikuun puolivälin jälkeen.

Tälle päivälle oli luvassa noin 7 asteen lämpötilaa joten sopivan varustuksen valitseminen aiheutti hieman päänvaivaa. Lopulta päädyin lähtemään paksummalla ajopuvulla ja se oli kyllä täysin oikea ratkaisu, varsinkin kun välillä alkoi satamaankin.

Reittimestarina toimi tänään Kurapyörä-foorumin kautta tutuksi tullut Mika K (ei siis Savon Surauttelijoiden Mika) jonka kanssa tuli viime kesänä käytyä kertaalleen yhteisellä ajelulla. Mikan kanssa tavattiin Soisalossa Puutossalmen lossin luona ja siitä lähdettiin ajelemaan Soisaloa ristiin rastiin. Teiden kunto oli keväinen, pääasiassa sulaa mutta muutamia lumisia/jäisiä kohtia löytyi varjopaikoista ja muutoin teillä oli paljon uria ja pehmeitä paikkoja. Toki myös lanattuja teitä oli tarjolla.
Reittiä ei oltu suunniteltu kovin tarkkaan kun tiedossa ei etukäteen ollut missä kunnossa tiet ovat, tosin oletuksena oli että pienimmät tiet eivät välttämättä ole ajokunnossa, ja toisaalta ei haluttu kevään ensisurautuksella talvivarustuksessa lähteä rypemään minnekään liian hankaliin paikkoihin.
Ajaminen oli oikein mukavaa ja ihmeen hyvin maltoin myös ajella rauhassa vaikka edellisestä kunnollisesta ajokerrasta oli aikaa.

Ajelimme siis nautiskellen pääasiassa pieniä ja keskikokoisia sorateitä kunnes huomasimme pienen oikaisun mahdollisuuden traktoriuraa pitkin. Se olikin sitten vähän lämpimämpi etappi talvivarustuksessa ja koska kaikki lätäköt olivat vielä jäässä joten pitoa ei juuri ollut. Päätimme lopulta kääntyä takaisin kun traktoriura poikkesi liikaa kartalle merkitystä.

Tuolla etapilla myös selvisi että kamera ei jostain syystä toiminut lainkaan, se ei mennyt ollenkaan päälle edes akun irtikäyttämisen jälkeen. Näin ollen reissulta ei taltioitunut lainkaan videomateriaalia.

Tuon pätkän jälkeen tarkenikin sitten oikein hyvin taas ajella vaihtelevia sorateitä. Edes sade ei meitä haitannut vaan jatkoimme matkaa ilman sadevarusteita. Myöhemmin päästiin vielä maastoon kun yhdessä kohtaa tiellä oli pitkällä matkalla lunta ja jäätä ja Sami huomasi tien suunnassa metsään menevän traktori-/mönkijäuran. Sitä pitkin päästiinkin kiertämään lumiosuus ja toisaalta saatiin nauttia teknisemmästä ajamisesta. Todella hauska osuus!

Kotiin päin jo palaillessa Mika tankkasi pyörän Konnuslahdessa ja siitä jatkoimme sitten kokeillen toistemme pyöriä. Ajoin ensi kertaa Tenere 700:lla ja se kyllä vaikuttaa oikein hyvälle pyörälle. Jotenkin hienostunut verrattuna Husseen 🙂 Matkapyöränä varmasti paljon mukavampi ja kykenevä myös poluille. Voimaa riittää ja se tulee esiin vähän salakavalasti verrattuna Husseen joka ärjyy ja värisee kun kahvasta kääntää. Ymmärrän kyllä hyvin miksi niin monet kehuvat Tenereä.

Päivän lenkille tuli mittaa vajaa neljä tuntia Samin aikatauluista johtuen, enemmänkin olisi ollut hauska ajella.

Erinomaisen kiva kauden avaus, kiitos Mika reitityksestä ja Teneren koeajosta!

Leave a Reply