Savolaisia surautuksia moottoripyörillä - Random adventures on motorcycles

2020 Surautukset

Metsäsurautus

Olipa mukava lähteä surauttamaan töiden jälkeen perjantaina. Suunta kohti Mikan mökkiä ja reitiksi etukäteen suunniteltu 160km sora-/pikkutie-etappi.
Vaikka parissa kohtaa joutui yksityistie-kyltin takia kääntymään takaisin, oli reitti todella mukava sisältäen runsaasti metsäautoteitä, mutkaisia sorateitä ja myös metsäkoneen uraa. Tankkaus karviossa ja sitten viimeinen pätkä mökille.

Mökillä nautittiin Mikan valmistama lohipäivällinen ennen kuin lähdettiin ajamaan enduroa metsään. Reittimestariksi mukaan lähti Mikan serkku Pasi.

Mika ja Pasi ajavat crossipyörillä joten Samin Husse aiheutti mietintää reitin soveltuvuudesta mutta ensimmäisen kokeilukierroksen jälkeen todettiin että kyllä Hussellakin voi pääosan reiteistä selvittää.

Reitit kulkivat metsän keskellä, välillä traktorin jäljillä mutta pääosin luonnon tarjoamalla alustalla. Se onkin sitten useimmiten kivikkoinen, röykkyinen tai mutaisen pehmeä. Eli todella hauska crossipyörälle ja yllättäen myös Hussella hauskaa ajettavaa. Toki monessa paikassa pelotti että kivikossa kaatuu tai törmää puuhun kun eturengas ottaa kimmokkeen kivestä tai kannosta.

Mäen laelle vievä ura oli melkoisen haastava mutta maisemat palkitsevat.

Kaksitahtisilla crosseilla ja nelitahtisella hussella ajaminen eroavat melkoisesti toisistaan. Useassa paikassa crossilla pitää olla vauhtia kaksitahdin heikon alakierrosväännön takia kun taas hussella painavampana samat paikat oli parempi ajaa rauhallisemmin mikä myös oli mahdollista vääntävällä nelitahdilla.

Tunti ajeltiin metsässä ristiin rastiin ja voin kertoa että melkoinen hiki irtosi! Reidet ja käsivarret oli monessa kohtaa hapoilla! Kyllä sauna kelpasi ajolenkin jälkeen ja muutenkin oli mukava kertailla pahimpia kivikoita ja muita kohokohtia saunan lauteilla.

Lauantaina fiksailtiin aamulla Mikan Gessun nopeusmittari ja tarkoitus oli lähteä aikaisen lounaan jälkeen liikkeelle.

Sade kuitenkin viivästytti lähtöä kun sadetutkan mukaan se olisi väistymässä kokonaan sivuun.

Vajaan parin tunnin odottelun jälkeen päästiin matkaan, Mika lähti kohti Parikkalaa ja Sami kohti kotia. Samin reitti oli Mikan suunnittelema yhdistelmä metsäautoteitä ja sorateitä, joka onnistuneesti vältti asfalttitiet aina lossille asti. Näin ollen kotimatkakin sujui nautinnollisen ajamisen merkeissä.

Leave a Reply